Het grote plaatje: de markt van bedrijfsovernames

de wereld van bedrijfsovernames combrok

De wereld van bedrijfsovernames is waarschijnlijk een wereld die vrij onbekend is voor u. Logisch, het is ook niet dat u dagelijks of wekelijks uw onderneming verkoopt. We nemen u mee in deze wereld en geven u in een inkijkje in het aantal bedrijfsovernames van de afgelopen jaren. 

Meer transacties, lagere gemiddelde prijzen

Bijna 6.500 bedrijven verwisselden van eigenaar in 2020. Een flinke stijging ten opzichte van enkele jaren eerder, toen de teller stokte rond de 5.500 overnames. Een groot deel van de stijging komt door de toename van bedrijfsovernames in het segment van bedrijven met een waarde die onder de 2.500.000 miljoen euro ligt. Dat aandeel steeg volgens de Brookz overnamebarometer ook in coronatijd met 3% in het eerste halfjaar van 2021. Het betekent wel dat de gemiddelde prijs voor overnames daalde: het gevolg van meer transacties met kleinere ondernemingen. Grofweg de helft van alle overnames in Nederland vindt op dit moment plaats onder de grens van 2.500.000 euro ondernemingswaarde.

Welke sector had het grootste aantal overnames

Het grootste aantal overnames heeft plaats in de sectoren Handel en Vervoer en Zakelijke Dienstverlening. Samen zijn die twee sectoren goed voor iets meer dan de helft van alle overnames. Een ander opmerkelijk feit: het aantal gefuseerde of overgenomen ondernemingen met maar één werkzame persoon lag volgens het CBS in 2020 iets boven de 2.000. Toch nog altijd een behoorlijk aandeel van 34% in het totaal van de overnames.

Voor al die bedrijven werden prijzen betaald waarvan per sector landelijk wordt bijgehouden hoe zij zich ontwikkelen. Die prijzen worden vaak uitgedrukt in een vermenigvuldigingsfactor op de winst vóór belasting.

Wilt u meer informatie over de verkoop van uw bedrijf?

Denkt u aan het verkopen van uw bedrijf?

Denkt u eraan om uw bedrijf te verkopen maar wilt u eigenlijk nog wat meer informatie? In onze gratis whitepaper ‘Stoppen voor een nieuw begin’ nemen wij u stap voor stap mee in het proces. Laat uw gegevens achter en ontdek wat er allemaal komt kijken bij de verkoop uw onderneming.

Deze whitepaper staat vol met informatie over het hele proces van de verkoop, denk hierbij aan:

✔️ De 4 meest onderschatte factoren
✔️ Wie heb je nodig?
✔️ Wie koopt mijn bedrijf?
✔️ Kan ik het zelf?

"*" geeft vereiste velden aan