Hoe kies ik een bedrijfsovername-adviseur?

Onderzoeken tonen aan dat bedrijfsovername-adviseurs een belangrijke rol spelen bij een bedrijfsovername. De kennis en ervaring van deze specialisten is van grote invloed op het succes van de bedrijfsoverdracht.

Een bedrijfsovername-adviseur kiest u één of hoogstens een paar keer in uw leven.

Dat het vaak om grote bedragen gaat staat vast. De verkoop van uw bedrijf is daarmee één van de belangrijkste deals van uw leven. Belangrijk genoeg om het dus meteen goed te doen!

Een bedrijfsovername is een complex proces. In de eerste plaats omdat de waarde van uw bedrijf moet worden bepaald. Hiervoor is een behoorlijke kennis van financiën essentieel. Daarnaast kleeft er een groot aantal fiscale en juridische zaken aan een overdracht. Goed advies hierbij betaalt zich meer dan terug. En ook de voorbereiding van de deal, het vinden van geschikte kopers en het voeren van onderhandelingen zijn een vak apart.

Verstandig om u hierbij te laten adviseren.

Maar hoe selecteer je een bedrijfsovername-adviseur?

Er zijn 5 belangrijke criteria, in dit gedeelte informeren wij u over de 1e twee criteria.

1) Is er een klik

Is het nodig een klik te hebben?
Ja, u gaat toch geruime tijd intensief met elkaar aan de slag. Dus moet u in ieder geval een goed gevoel hebben bij uw adviseur.

Pakt hij/zij de verkoop/koop aan op een manier die bij uw waarden en normen past?
Wel zo belangrijk anders wordt het een proces met veel irritaties. Om te komen tot een uitkomst die goed past bij de wensen van verkoper/koper, doet u er goed aan u even in uw bedrijfsovername-adviseur te verdiepen.

Voordat u hem/haar inhuurt uiteraard.

De adviseurs van Company Brokers hebben allemaal hun eigen bedrijf verkocht. Zij hebben het proces zelf meegemaakt en zodoende een groot inlevingsvermogen.

Wederzijds respect en vertrouwen, plus flexibiliteit en een positieve instelling zien zij als kernwaarden voor een goede samenwerking.

2) Heeft uw adviseur ervaring met uw business?

De waarde van uw bedrijf zit in de business. En niet alleen in het rekenmodel. Het zijn de kwaliteit van ùw ondernemerschap, van ùw mensen, de technologie én klantrelaties van het bedrijf, die de waarde maken.

Belangrijker is dat u weet waarom uw bedrijf een bepaalde waarde heeft.

a) Waar verdient u nu eigenlijk het geld mee?
Als u het antwoord op deze vraag weet, weet u ook wat u nog kunt doen om de waarde te vergroten.

b) En wat maakt uw bedrijf nu uniek?
Het antwoord op deze vraag geeft inzicht waarom kopers uw bedrijf willen overnemen.

Deze antwoorden samen leggen de basis voor een reële waardering.

Het is handig dat de bedrijfsovername-adviseur de markt goed kent, bijvoorbeeld omdat hij/zij ervaring heeft met aan- en verkopen van vergelijkbare bedrijven binnen het marktsegment en een relevant netwerk kan een groot voordeel zijn.
Let bij de keuze van uw bedrijfsovername-adviseur dus op dat hij/zij uw business én de markt echt begrijpt en niet enkel een financiële rekenaar is.

Company Brokers begeleidt zo’n 20 tot 30 overnames per jaar, in alle branches, behalve de horeca en fysieke winkels. Specialisatie per branche en/of regio is aanwezig.