Wie heeft u nodig bij de verkoop van uw bedrijf?

wie heb je nodig bij de verkoop van je bedrijf?

Uw bedrijf verkopen, dat is niet een project waar u zich elke week mee bezig houdt. Er komen genoeg factoren bij kijken om tot een succesvolle verkoop te komen. Dit is ook vaak onbekend terrein. Wij zien genoeg ondernemers die in het begin twijfelen tussen het zelf doen of het uitbesteden van dit project. Daarom bespreken we in dit artikel wat externe hulp doet. 

Genoeg vragen

Wie u inschakelt hangt sterk af van de aard en de omvang van de transactie. Gaat het om een vennootschap met dochtervennootschappen, of met buitenlandse vestigingen? Dan zal er fiscaal wel een en ander moeten worden geregeld. Maar ook de overdracht van een VOF of eenmanszaak roept soms vragen op. Hoe wordt dan de verkoopopbrengst belast? Wat gaan klanten doen als ze vernemen dat hun partner door een concurrent is overgenomen? En hoe kunt u afspraken maken over de overdracht ná het moment van tekenen? Blijft u voor een bepaalde periode aan of wordt een deel van de koopsom door de koper aan u betaald op basis van nog te leveren prestaties? Genoeg vragen en nog veel meer mogelijke antwoorden. De kans dat u hulp moet inschakelen is erg groot.

Eigen bril

En als u dan hulp inschakelt van specialisten, bedenk dan dat ze allemaal door een andere bril kijken. Hun eigen bril. Accountants en juristen kijken vooral naar risico’s, wat op zich in een overname weer een nieuw risico vormt. Risicofocus kan een overnametraject namelijk erg kostbaar en soms zelfs onmogelijk maken. Kansfocus daarentegen is net zo gevaarlijk. In een ‘snelle deal’ vanwege een ‘unieke kans’ kunnen basale uitgangspunten en afspraken zomaar worden vergeten. De kunst voor koper en verkoper is het vinden van de gulden middenweg: de kans is daarin leidend, met oog voor de reële risico’s.

Externe hulp

Uw accountant speelt in de verkoop van uw bedrijf een belangrijke rol. Al bij het te koop zetten van de onderneming moeten daar de jaarstukken en rapportages vandaan komen. Om de fiscale consequenties van de verkoop goed in beeld te krijgen zult u een fiscalist nodig hebben. Een jurist is soms nodig om bepaalde afspraken tussen u en de koper juridisch te toetsen en in sommige gevallen is bij een overname specialistische expertise nodig. Denk daarbij aan de waardering van patenten, merken of klantportefeuilles. Bij bedrijfspanden kan het bijvoorbeeld gaan om bodemonderzoek of energielabels. Die zaken zijn per sector verschillend en vragen om branchekennis en -ervaring als ze onderzocht moeten worden. 

Niet onbelangrijk is de vraag wat de koper doet in dit proces. Is dat een ervaren partij, met een structurele aanpak? Of is de overname ook voor de koper onbekend terrein? Dan kan het handig zijn om een onafhankelijke partij in te schakelen. Wilt u bedrijf verkopen maar wilt u graag nog wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie over de verkoop van uw bedrijf?

Denkt u aan het verkopen van uw bedrijf?

Denkt u eraan om uw bedrijf te verkopen maar wilt u eigenlijk nog wat meer informatie? In onze gratis whitepaper ‘Stoppen voor een nieuw begin’ nemen wij u stap voor stap mee in het proces. Laat uw gegevens achter en ontdek wat er allemaal komt kijken bij de verkoop uw onderneming.

Deze whitepaper staat vol met informatie over het hele proces van de verkoop, denk hierbij aan:

✔️ De 4 meest onderschatte factoren
✔️ Wie heb je nodig?
✔️ Wie koopt mijn bedrijf?
✔️ Kan ik het zelf?

"*" geeft vereiste velden aan