Wie koopt mijn bedrijf?

wie-koopt-mijn-bedrijf-combrok

U bent eruit: u gaat uw onderneming, waar u altijd hard voor heeft gewerkt, verkopen. Maar toch blijft het knagen: “wie gaat mijn plaats innemen?”. Logisch, u wilt uw bedrijf succesvol overdragen met het idee dat het succesvol blijft. We maken onderscheid naar vijf typen kopers, die gerangschikt kunnen worden naar hun koopmotieven en de uiteindelijke verkoopopbrengst. 

Typen kopers

 1. Familie
  De laagste verkoopopbrengst wordt doorgaans gerealiseerd bij een verkoop aan familieleden. Dat is goed verklaarbaar vanuit de gedachte dat continuïteit in die situatie belangrijker is dan geld.
 2. Medeaandeelhouders en/of werknemers
  Eenzelfde principe geldt voor de overdracht aan medeaandeelhouders of werknemers. Dergelijke transacties zijn weliswaar wat zakelijker van aard dan die tussen familieleden, maar ook hier is continuïteit de bepalende factor.
 3. Investeerders
  Investeerders nemen de derde plek in. Zij kopen vooral vanuit het oogmerk van rendement en dat rendement start bij een lage prijs.
 4. Management buy-in (MBI) kandidaat
  Hij of zij koopt overwegend op potentie, als die voldoende aanwezig is, is de koopprijs van secundair belang.
 5. Strategisch koper
  De hoogste prijs voor een onderneming wordt in de meeste gevallen betaald door een strategische koper. Dat is een koper die met de aankoop direct synergievoordelen met de eigen organisatie bereikt waardoor het mes aan twee kanten snijdt. In sommige strategische transacties worden de overnames bij een gelijkblijvende omzet alleen al door besparingen binnen enkele jaren terugverdiend.

combrok kopers

Verkoopbegeleiding vs koopbegeleiding

Uiteindelijk heeft het type koper een behoorlijke invloed op het hele proces van de overname. Een ervaren koper met een gestructureerde aanpak verschilt nu eenmaal van een koper voor wie de overname nieuw is. Die laatste partij zal zelf goede begeleiding moeten regelen, maar in alle gevallen geldt: voor u als verkoper is begeleiding in ieder geval onmisbaar.

Wilt u meer informatie over de verkoop van uw bedrijf?

Denkt u aan het verkopen van uw bedrijf?

Denkt u eraan om uw bedrijf te verkopen maar wilt u eigenlijk nog wat meer informatie? In onze gratis whitepaper ‘Stoppen voor een nieuw begin’ nemen wij u stap voor stap mee in het proces. Laat uw gegevens achter en ontdek wat er allemaal komt kijken bij de verkoop uw onderneming.

Deze whitepaper staat vol met informatie over het hele proces van de verkoop, denk hierbij aan:

✔️ De 4 meest onderschatte factoren
✔️ Wie heb je nodig?
✔️ Wie koopt mijn bedrijf?
✔️ Kan ik het zelf?

"*" geeft vereiste velden aan